• yasl5.jpg
  • zasl1.jpg
  • zasl2.jpg
  • zasl3.jpg
  • zasl4.jpg
  • zasl6.jpg
  • zasl7.jpg

Članarina  

   

Granski sindikat IER „Nezavisnost“ Kolubara  

   

 

Drugog dana Vaskrsa, 17. aprila 2017. godine, održani si tradicionalni susreti planinara na Divčibarama u organizaciji PSD „Magleš“ iz Valjeva. 

Lajkovački PSD „Ćira“ krenuo je sa 13 planinara, a pridružila su im se tri planinara iz PD „Vis“, u pohod na Divčibare, prelepu visoravan Maljena. 

Ovaj planinski masiv nalazi se južno od Valjeva i prostire se pravcem istok-zapad u dužini oko 25 kilometara. Planina Maljen okružena je Povlenom i Suvoborom, a zajedno čine venac valjevskih planina bogat šumama i livadama, ispresecan potocima, rekama i kanjonima strmih litica. Priliku da se planinari prepuste čarima Maljena omogućilo je sunčano vreme, koje je ih je pratilo čitavog dana.

Organizatori su pripremili dve pešačke ture: prva je vodila od centra Divčibara, preko Golubca, Ljutog krša i Stražare do planinarskog doma PSD „Magleš“ u Poljani; druga je bila duža i kretala je od istog mesta kao i prva, samo je kasnije odvajala prema Crnom vrhu, Paljevinama i Kraljevom stolu, zatim do Poljana i planinarskog doma. Staze su bile različite dužine, prva je duga oko 8 km, dok je druga staza bila zahtevnija sa svojih 11 km. 

Dobro organizovani i iskusni vodiči, omogućili su da se staze pređu bez problema. Vodič lajkovačkih planinara bio je Dragan Pavlović, od ranije poznat stazama Maljena. Učešće na vaskršnjim susretima planinara na Divčibarama, pored „Ćire“ i „Visa“ iz Lazarevca, uzeli su: PSD „Rudnik“ G. Milanovac, PSK „Soko“ Krupanj, PSD „Kablar“ i PK „Fra“, oba iz Čačka. 

Kako je bilo divno vreme, bio je i divan pogled sa vrhova Maljena, posebno sa Crnog vrha (1098 mnv), sa čijeg vidikovca se vide šumadijske planine sve do Kopaonika, kao i Medvednik, Jablanik, Povlen, Sokolske planine, Jelova gora, Zlatibor, Tara i Golija, a priča se da je u vedrim jutarnjim satima sa Crnog vrha moguće videti i masiv Durmitora. Golubac (1050 mnv) je, takođe, vrh koji pruža lep vidik na sela valjevskog kraja. Kako su nekada šume ovog visa bile pune divljih golubova, tako je narod ovome visu dao ime Golubac. Na vrhu Kraljev sto (1104 mnv) nalazi se crkvica i spomenik palim vojnicima u NATO agresiji.

Šetnja je bila okrepljujuća jer Divčibare, zahvaljujući svojim prirodnim povoljnostima, spoju primorske, karpatske i panonske klime, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 metara, predstavljaju vazdušnu banju, pogodnu za poboljšanje disajnih organa i celokupnog zdravlja. Istorija beleži da su ovo znali Turci koji već 1476. godine pominju Divčibare, da bi o blagotvornom uticaju klime ovog mesta posvedočio i knez Miloš Obrenović koji je često časove odmora provodio na Divčibarama.

Planinarski susreti su završeni u veseloj atmosferi vaskršnje atmosfere uz tucijadu u kojoj je prvo mesto osvojio Dragan Pantelić iz PSD „Magleš“, dok planinari „Ćire“ nisu imali imali pobednika u najtvrđem, ali su imali Vladana Jevtića koji je poneo najveće jaje. 

                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                           Daren Milivojević

   

Facebook  

   

Važna obaveštenja  

   

Izaberi jezik  

   
© PSD "Ćira" Lajkovac