Članarina  

   

PRVIH DVADESET I KUSUR GODINA iz ugla Zlatana Božića

 

Planinarsko smučarsko društvo „Ćira“ iz Lajkovca je u 2010.god. obeležilo 20 god. od osnivanja.U tih dvadeset godina društvo je radilo sa promenljivim uspehom pokušavajući da animira  i članove i simpatizere, i stare i mlade, da ih približi prirodi i nekom zdravijem stilu života .Bilo je tu uzleta i posustajanja, improvizacija kao i maksimalno ozbiljnog rada.Nije tokom tih godina bilo velikih akcija kojima je  „Ćira“ bio domaćin, ali se neke pamte i dalje od pamćenja „Ćirinih“ planinara: prvi slet na Kolubari početkom devedesetih, republička akcija na Debelom brdu 2000. god kad se prvi put silazi u kanjon Trešnjice, zajedničke akcije sa PD  „Železničar“ iz Beograda po Crnoj Gori...Ali za 20 godina mnogo toga se dogodi., napukne čak i harmoničan brak...Tako je „Ćira“ u nekim periodima jezdio uspešno, a u nekim je kasno primećivao da se šine tanje,da prete da nestanu, da će točkovi zakopati po zemlji...Osipali su se entuzijasti rvući se sa neizvesnom svakodnevicom, sa živcima koje su vreme i istorija koja je protutnjala ovim prostorima istanjili do nepodnošenja svega.Bilo je i demonstrativnog i tihog napuštanja društva, cepanja na neformalne grupe, ali je bilo i novih dolazaka, novih članova ali je društvo slabilo. Stalni i pouzdani mašinovodja na ovoj lajkovaćkoj pruzi bio je Mile (Mileta Ranković), ali se i njemu u jednom trenutku ugasila budilica. Uplovio je „Ćira“ u 2009.god. sam isključen iz zajednice planinarskih društava Srbije. Činilo se da je poput Ćire i PSD „Ćira“ ide na slepi kolosek, u istoriju.

 

Entuzijasti, ljudi koji su osnovali društvo, a koji više ni formalno nisu bili njegovi članovi nikad nisu ni gubili ljubav ka prirodi, prema planinama, prema druženju ponovo su se skupili. Nisu hteli da priznaju da jedna takva ideja, jedan san rodjen 1990.god može tek tako da nestane. Na isteku 2009.god. u zimskim noćima krenuli su razgovori, dogovori, lobiranja, pritisci na prijatelje, kolege...Sve je to krunisano na skupštini društva na Debelom Brdu februara 2010.god.Sazvana kao redovna godišnja skupština bila je mnogo više od toga.Izabrano je novo rukovodstvo,novi predsednik, novi upravni odbor.Stvoren je tim koji je imao jasan i precizan zadatak: obnova i konsolidacija društva. Snežna oluja koja se te noći spustila na Debelo Brdo zatrpavši i saobraćajnice i automobile bila je prvi izazov. Operacija spašavanja trajala je ceo dan i završila se uveče u kafani u Poćuti

 

Uspostavljene su dobre veze sa lokalnomi samoupravom (uvek su bile solidne, a sad su ojačane). Konačno  se „Ćira“ skućio u varošici.Dobijene su prostorije koje sredjuju i koje postaju centar njihovog okupljanja. Izabran je zaštitnik društva sv. Nikolaj (Velimirović) koga obelezavamo 03. maja.“Ćira“ se svesno  u 2010.god.opredelio za organizovanje masovnih akcija u saradnji sa KZM opštine. Na fruškogorski maraton vodi pun autobus (oko 50 osoba) sa vrlo fleksibilnim programom: i fruškogorske staze (predjeno je oko 12 km staza istočnog maratona) i izlet (Petrovaradin, Sremski Karlovci, manastir Krušedol). To ponavljamo i u 2011.god kad interesovanje prerasta kapacitete prevoza i tada se pri polasku čekalo da li će neko odustati.Kraj školske godine sačekali smo sa biciklijadom „Okreni pedalu“ u saradnji sa PD „Vis“iz Lazarevca sa preko 300 učesnika od kojih je preko 100 organizovao „Ćira“.

 

 Ta 2010.god. se nije odlikovala previše aktivnostima koje možemo nazvati planinarskim.Bilo je tu i svečanih akademija i gostiju na slavi društva.Radilo se aktivno na imidžu .Tu i tamo sporadično  poneki član je učestvovao na tekućim akcijama (Povlenski vrhovi ). Godinu jubileja želeli smo da obeležimo jednom većom akcijom i to smo pripremali cele godine.Krajem avgusta 18 „Ćirinih“ planinara je provelo četiri dana u istočnoj Srbiji ispevši se na Midžor, najviši vrh Srbije, na Staroj planini i obišavši skoro celu istočnu Srbiju: Knjaževac, Zaječar, Negotin (Rajačke pimnice), kanjon reke Vratne i sišli na Dunav kod D.Milanovca i Srebrnog jezera.Ovoj akciji prethodila je jedna pripremna lokalna do Vrapče brda..U septembru u saradnji sa KZM opštine organizujemo sopstvenu biciklijadu : „Uzjaši točak“ koja je okupila preko  70 učenika osnovnih škola.Do kraja godine „Ćira“ organizuje i izvodi dve akcije u saradnj sa PD „VIS“:u oktobru Sopotnicu (sa preko 30 učesnika) i u novembru Crni vrh kod Prijepolja (sa preko 20 učesnika). Kraj godine krunišemo jednim svečanim sastankom, koktelom koji se završio lepom igrankom.Jedan deo poslova je uradjen: vratili smo se u planinarski savez Srbije,stvorena je čvrsto jezgro društva , koji je omogućio priliv sredstava za osnovni rad.Pokrivena su sva finansijska dugovanja.Bili smo spremni za Novu 2011.god

 

Iako su rezultati bili nesumnjivi, godišnja skupština odrzana po tradiciji na Debelom Brdu februara 2011.god.po je bila izborna.Inicijator i jedan od motora promena društva predsednik Milan Jovanović Švaba popodneo je ostavku  iz ličnih razloga na mesto predsednika ali je ostao u upravnom odboru.Ali „Ćira“ se već zahuktao.Ponovo su planinari „Ćire“ i njihovi gosti na skupšini iz PD „Vis“ doživeli nevreme na Debelom brdu, ali su sada po nesnosnoj lapavici se ispenjali na Mali Povlen da pogledaju odozgo, napred...koliko se može.

 

Redjaju se planirane akcije: februar Divčibare (13 učesnika), Trem (15), mart Tara (30), april Rudnik-Stazama II srpskog ustanka (10),  Velika Plana-Karadjordjevim stazama (8), maj Fruškogorski maraton (60), jun biciklijada „Okreni pedalu“ (120).Ima interesovanja i za neplanirane :u junu „Ćirina“ zastava se zalepršala na Prokletijama(3) i Olimpu (1).Akcije najčešče radimo u saradnji sa PD „Vis“ iz Lazarevca. U julu odlazak  na slet planinarskih železnikih društava na Besnoj Kobili gde smo i po ostvarenim sportskim rezultatima i po brojnosti ( 35) bili najuspešniji.Rad sa podmladkom, sa učeničkom populacijom je osnovna orjentacija društva za šta dobija punu podršku KZM opštine koja i finansijski pomaže „Ćirine“ projekte.U avgustu“Ćira“ organizuje Osnovnu planinarsku školu za mlade na Debelom brdu, koju pohadja oko 30 polaznika.Predavači su licencirani instruktori i vodiči od strane PSS.Istovremeno za još dvadesetak planinara je to bila pripremna akcija za centralnu godišnju akciju „Uspon na Musalu“.U organizaciji „Ćire“ u septembru sa 14 planinara  iz „Ćire“ i „Visa“ izvedena je akcija u Bugarskoj od 4 dana: uspon na Crni Vrh na Vitoši, na Rili uspon na najviši vrh Balkana Musalu(2.925 mnv) i na najatraktivniji vrh Maljovicu (2729mnv). Obidjen je Rilski manastir, kao i kanjon reke Jerme kod Pirota. Biciklijada „Uzjaši točak“ ove godine je održana dosta kasno polovinom oktobra pa zbog izuzetno hladnog vremena odziv oko 60 osnovaca smatramo jako zadovoljavajućim.U oktobru je održana  još jedna akcija sa preko 30 učesnika.

 

Godina se bližila kraju, a „Ćira“je prešao brojku od 90 zvaničnih članova.Moto novog  predsednika društva „Na planinarsku akciju može ići samo zvanični član planinarske organizacije“ ostvaruje se u punom smislu.Sala za sastanke u prostorijama društva počinje da biva tesna, ali je već napravljen plan za rušenje pregradnog zida i spajanje sa još jednom prostorijom.Radovi su zavrseni i sad je to prostorija i za slavlja i sastanke.

 

Setih se jedne opaske bivšeg predsednika : „...ovo sad teško može da se zaustavi...Izgleda da smo dobro podložili.. 

 

Tako sam ja kao povremeni hroničar nevičan previše peru  video tu jubilarnu 20 godinu rada i postojanja.Već ove sledeće bile su godine očekivanog standardnog rada.Redjaju se akcije  sa skolskom decom, sa gradjanstvom ,“čiste“ planinarske. Osvajaju se najviši vrhovi Durmitora,rumunskih Karpata   (Moldoveanu i Negoja preko 2500mnv), Visokih Tatri u Poljskoj...Napravljena je čvrsta finansijska osnova dobrovoljnom članarinom od 0,5% od mesečnih ličnih primanja za osnovni rad.

 

U zadnje dve godine na rad PSD „Ćire“ uticalo je i nekoliko odluka donete pod teretom opšte ekonomske  krize.Ukidanje nekoliko besplatnih godišnjih karata bitno je poremetio planove rada.To se videlo i po posetama Susreti železničkih planinarskih društava.Od nekadašnjeg prosečnog broja učesnika na Kolubari 2014 bila je jedva trećina. I pored zadovoljstva zbog pohvala organizacije sleta samih učesnika ostao je pomalo gorak ukus da izumiremo kao dinosaurusi. Nov način rada lokalne samouprave  nije nam davao prostora da nastavimo sa aktivnostima sa školskom omladinom i gradjanstvom. Nama ostaje jedino da u svemu ovome zadržimo  „Ćirin“optimistički  duh, jer najmanje 2/3 svih gradjana opštine na razne nacine  animirano od strane planinarskog društva.Imati profil na fejsbuku a ne biti prijatelj sa Cirom se ne moze zamisliti u varosi, bogami i sire.

 

Z.Božić

 

 

   
© PSD "Ćira" Lajkovac