Članarina  

   

Међународни слет железничких  планинарских друштава

У Овчар Бањи 19 до 21 јуна 2015. године одржaн је међународни слет железничких  планинарских друштава у организацији ПСД“ Железничар“ Шид. Учествала су друштва из Босне,Мађарске,Словеније,Хрватске и Србије,око 230 учесника.

 

PSD Ćira je imao 42 učesnika od 6 do 62 godine starosti,bili smo najmlađe i najuspešnije društvo. Posle dodele pehara,medalja i zahvalnica planinar iz Slovenije šaljivo je upitao „ Jel taj Lajkovac malo manji od Beograda“. 

 

U petak, 21 juna bilo je otvaranje Sleta. U subotu 20 juna , u 8 časova ispred restorana Dom na obali reke Morave grupa planinara krenula je na uspon na Kablar. Staza nije bila zahtevna ni kondiciono ni tehnički. Popeli smo se na Kablar i ispred nas je pukao pogled na prelepu okolinu i meandre reke Morave. Slikali smo se sa svim zastavama i za trenutak je vreme stalo... sve što je bilo pre nestalo je.  

Priroda, planina, ljubav prema planinarenju objedinili su grupu od stotinak planinara iz krajeva bivše Juga i komšije Mađare, sledi grupno slikanje na Kablaru i nazdravljanje šljivkom. Silazak prolazi u dobrom raspoloženju i željnom isčekivanju sportskih takmičenja i muzike uživo odnosno reprize od predhodne večeri. Kiša remeti planove organizatora i pada odluka da se takmičenja pomere za sutredan, nedelju za 10 časova. Veče u restoranu „Dom“ na obali reke Morave prolazi u druženju,čuje se pesma duboko u noć..

 

Nedelja, 22 jun dugo očekivana takmičenja..Discipline : skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje kanapa, igra spretnosti, podeljeno na muška i ženska takmičenja. Oko terena za nadmetanja veoma je živo...bodre se takmičari,proveravaju merenja sudija i sve protiče u dobroj atmosferi i prijateljskom nadmetanju.

 

Članivi PSD Ćire na „bojnom“ polju bili su ne umoljivi. Skakali su kao da su iz katapulta izbacivani, vukli kanap kao Lajkovačka parnjača nekada vozove.  

 

 

Posle sabiranja rezultata PSD Ćira je osvojio samo četri pehara (toliko je i bilo), za sledeće discipline: 

 

- 1 mesto – muškarci i žene :skok u dalj

- 1 mesto - muškarci i žene: nadvačenje kanapa

- 1 mesto – muškarci : bacanje kamena sa ramena

- 2 mesto – muškarci : skakanje u vreći

- 3 mesto – žene : skakanje u vreći

- 3 mesto- žene : bacanje kamena sa ramena

 

   
© PSD "Ćira" Lajkovac